Ако бъде одобрено за отслабване, лекарството Tirzepatide (тирзепатид) на фармацевтичната компания

...
Ако бъде одобрено за отслабване, лекарството Tirzepatide (тирзепатид) на фармацевтичната компания
Коментари Харесай

Пускат лекарство чудо за отслабване, топи 22% от теглото

Ако бъде утвърдено за намаляване, лекарството Tirzepatide (тирзепатид) на фармацевтичната компания Eli Lilly може да се трансформира в най-продаваното за всички времена. Нарастват обаче опасенията за това кой в действителност ще може да си го разреши, оповестява NBCNews.

Експертите са уверени, че лекарството Tirzepatide ще бъде утвърдено от Администрацията по храните и медикаментите (FDA) в Съединени американски щати през тази година. Ако това стане, то ще се причисли към две други известни и скъпи неотдавна утвърдени медикаменти за намаляване на пазара - Wegovy и Saxenda - и двете на производителя Novo Nordisk.

Годишните продажби на  Tirzepatide може да доближат рекордните 48 милиарда $, съгласно оценка на анализатора на " Банк ъв Америка " Джеф Мийчам. Друг анализатор - Колин Бристоу от " Ю Би Ес ", пресметна, че лекарството ще доближи 25 милиарда $ годишни продажби, с което въпреки всичко ще надвиши рекордните 20.7 милиарда $, сложени от лекарството за ревматоиден артрит Humira на  биофармацевтична компания AbbVie през 2021 година

Кели Смит, представител на Eli Lilly, отхвърли да разяснява какъв брой ще коства Tirzepatide. Според външни специалисти е допустимо производителят на медикаменти да го оцени сходно на Wegovy, чиято цена е към 1500 $ за месечен крус, и Saxenda, която коства към 1350 $ на месец.

Ако FDA удостовери успеваемостта на лекарството, 
" справедливата " цена за Tirzepatide може да бъде към 13 000 $ годишно,
или към 1100 $ на месец, споделя доктор Дейвид Ринд, основен медицински шеф на Института за клиничен и стопански разбор - изследователска група, която оказва помощ за установяване на обективни цени на медикаментите.

Лекарствата са посочили в клинични изследвания, че са доста ефикасни за загуба на тегло. И трите медикаменти, които се ползват под формата на инжекции, работят по сходен метод: те са клас медикаменти, наречени GLP-1 агонисти, които имитират хормон, който оказва помощ за понижаване на приема на храна и апетита. Tirzepatide на Eli Lilly обаче имитира и втори хормон, който дружно с намаляването на апетита може също да усъвършенства метода, по който тялото разгражда захарта и мазнините.

Клинично изпитване във фаза 3 откри, че висока доза Tirzepatide оказва помощ на пациентите да изгубят приблизително 22.5% от телесното си тегло. Така лекарството се показва по-добре от всяко друго, което сега е на пазара. Повечето пациенти в изследването са имали показател на телесна маса или BMI от 30,или повече. В изследвания Wegovy и Saxenda понижават телесното тегло надлежно с към 15% и към 5%.

При по-ниски дози и трите медикаменти към този момент са утвърдени за лекуване на диабет.

Tirzepatide се продава под името Mounjaro за диабет. Семаглутидът, когато се продава за намаляване, се продава в по-висока доза и се назовава Wegovy; при по-ниска доза се продава за диабет и се продава като Ozempic. По същия метод по-висока доза от лекарството лираглутид се продава под името Saxenda за намаляване, а при по-ниска доза се продава като Victoza за диабет.
Кой ще заплаща
С изключение на Mounjaro, който беше утвърден по-рано тази година, версиите на медикаментите, употребявани за лекуване на диабет, се покриват от множеството застраховки.

Това не всеки път е по този начин, когато се предписват при затлъстяване.

Затлъстяването носи неповторима стигма, разяснява доктор У. Скот Бучот от Бариатричния и метаболитен институт в Кливланд. Много лекари към момента го виждат като поведенчески проблем, а не като медицински, споделя той.

Това разбиране, в допълнение към по-старите медикаменти срещу затлъстяване, които не са доста ефикасни, кара застрахователите да не желаят да покриват доста от новите лечения, разяснява той.

Застрахователните компании желаят повече доказателства за изгодите от медикаментите срещу затлъстяване, в сравнение с нормално за други типове медикаменти.

Някои застрахователи могат да изберат едно от медикаментите за намаляване и да предложат покритие, сподели той, само че те постоянно лимитират достъпа единствено до пациенти, които дават отговор на избран предел, като показател на телесна маса над 30.

Така на множеството хора ще се постанова да заплащат сами за медикаментите против намаляване, което ги прави привилегия единствено за богатите. 

Според специалисти застрахователното покритие на медикаментите срещу затлъстяване няма да се усъвършенства, до момента в който повече медицински експерти не трансформират метода, по който гледат на затлъстяването. 

Въпреки пречките пред достъпа анализаторът на UBS Бристоу разяснява, че въпреки всичко чака Tirzepatide да бъде хитово лекарство против затлъстяване, отбелязвайки, че Съединени американски щати към този момент изпитват дефицит на медикамента във формата му против диабет. 
В Холивуд се вталяват с инжекция оземпик
Знаменитостите са подготвени на съвсем всичко в името на положителния външен тип. Невинаги обаче нещата опират до прецизни диети и мъчителни тренировки във фитнеса. Понякога се стига и до по-крайни решения. Като вземането на избрани медикаменти да вземем за пример, написа lifestyle.bg.

Едно от тях, изключително нашумяло в последно време, е оземпик, което по принцип следва да се употребява от хора, застрашени от диабет. То се ползва инжекционно и съдържа съставката семаглутид. Всъщност това е инсулинов регулатор за пациенти в преддиабетно положение, само че звездите го одобряват поради главния му непряк резултат, който е фрапантната загуба на тегло. Според диетолозите оземпик оказва действието да забавя изпразването на стомаха и да предизвиква насищането от храната.

По думите на източници на Variety, магнати, риалити звезди, кино продуценти и естествено, и артисти безшумно възхваляват лекарството знамение в Signal - приложението за криптирани известия, което се употребява най-много за поверителни диалози. Интересно е, че наред с прическата и грима, за звездите част от ритуала преди огромно събитие е точно и използването на инжекцията.

Само за няколко месеца обаче оземпик се трансформира в най-лошо защитаваната загадка на Холивуд - изключително като се има поради, че най-големите запалянковци да го употребяват въобще не са в преддиабетно положение и не се нуждаят от него.

Още през есента манията по оземпик стартира да се усеща осезаемо с помощта на обществената мрежа TikTok, където наклонността с хаштаг MyOzempicJourney разкри голям брой трансформации на хора.

Това събитие обаче в този момент извежда на показ обстоятелството, че затлъстяването е зараза. Истината е, че даже звездите не желаят да чуят, че всичко се свежда до метода на живот - интензивност, вярно хранене и по-малко стрес.

И оземпик като всяко друго " чудотворно лекарство за намаляване " си има своите странични резултати. Може да аргументи неприятни стомашно-чревни феномени като отичане на корема, запек и диария, предизвестяват лекарите. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР